Mededelingen/nieuws uit 2024


1 januari 2024

We hopen dat alle tuinders gezellige feestdagen hebben gehad. We wensen iedereen alle goeds, gezondheid en een groen 2024 toe.

Zoals al eerder aangekondigd, organiseert VTV Wijkeroog een gezellige Nieuwjaarsreceptie op zaterdag 13 januari 2024 van 16.00u tot 18.00u.

Wees welkom en kom met je mede tuinders toosten op een mooi nieuw
tuinjaar. Voor een hapje en drankje wordt gezorgd.

 

De kantine is deze dag niet eerder open in verband met de voorbereidingen voor de nieuwjaarsreceptie.


10 februari 2024

Het werkrooster voor de werkzaterdagen van komend jaar is hier op de website geplaatst. U kunt het rooster bekijken door onderstaande link aan te klikken:


12 februari 2024

Theatertip!  Toneelvoorstelling Rust en Vreugd

Locatie: Kennemer Theater in Beverwijk

Datum/tijd: vr 29 mrt 2024 om 20.15 uur

Ticketprijzen: € 30,00 – € 34,00 

 

Na de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen, verruilt de auteur het verzorgingshuis voor een volkstuin en stelt ons voor aan de 68-jarige Emma Quaadvliegh. Vlak na de dood van haar man besluit Emma – gespeeld door Doris Baaten – een tuinhuisje te betrekken bij volkstuinvereniging Rust en Vreugd. Dat ze geen groene vingers heeft maakt niet uit, want een gezellige, bonte groep medebewoners schiet direct te hulp. Tuincontrolecommissies en onderlinge strijd verstoren echter de vreugde in het groene paradijs. Samen met haar nieuwe vrienden besluit Emma vol bravoure in actie te komen.

De schrijver van Hendrik Groen legt wederom met veel humor en vilein onze maatschappij onder een vergrootglas. Het maakt ‘Rust en Vreugd’ tot een ontroerende, herkenbare en vooral tenenkrommend grappige muzikale voorstelling. In deze productie spelen amateurs van musical- en toneelverenigingen uit de regio mee.


18 februari 2024

De AVVN heeft deze maand weer een interessante nieuwsbrief met de volgende onderwerpen:

 • Omgevingswet wijziging: participatie organiseren
 • Stichtingen en Verenigingen loket
 • Bescherm je vereniging voor bedreigingen van buitenaf
 • Werven en behouden van actieve personen voor je vereniging
 • Meer gratis themabijeenkomsten voor bestuursleden
 • Verspreid op de vereniging informatie over aardappelziekte
 • AVVN zoekt bestuursleden

U kunt de hele nieuwsbrief lezen door onderstaande link aan te klikken:

Vanwege enkele reacties die de AVVN heeft gekregen op hun nieuwsbrief uit februari,  willen ze graag aanvullende informatie delen over 'knuffelbijen', beter bekend als metselbijen.

Door onderstaande link aan te klikken, kunt u deze informatie lezen:


29 februari 2024

't Winkeltje is op zoek naar blauwe gasflessen waar RIJNGAS op staat, leeg of nog (gedeeltelijk) gevuld. Deze flessen moeten z.s.m. worden teruggestuurd.

Heeft u nog zo'n fles (zie foto), wilt u hem dan inleveren? Alvast hartelijk dank namens de medewerkers van 't Winkeltje.


3 maart 2023

Bij voldoende aanmeldingen komt er een plantjesmarkt op 9 mei (Hemelvaartsdag).


27 maart 2024

A.s. zaterdag 30 maart 2024 opent 't Winkeltje weer zijn deuren voor komend seizoen.

De openingstijden blijven hetzelfde als vorig seizoen:

Woensdag van 13.00u tot 16.00u

Zaterdag van 10.30u tot 13.30u


13 april 2024

Hieronder nog even de reminder voor degene die hun tuin in de verkoop willen zetten.

 

U wilt uw gebruikersovereenkomst stoppen?

Dat kan,  de hieronder gemelde procedure dient dan gevolgd te worden:

1.    U stuurt een mail naar het bestuur en deelt mede wat uw vraagprijs is voor de overname.

2.    Het bestuur laat de onroerende zaken opmeten.

3.    Bij akkoord zal het bestuur de aspirant leden benaderen. 

Uw email en telefoonnummer worden daarbij vermeld. De overnameprijs handelt u zelf af met de eventuele nieuwe gebruiker.

4.    De nieuwe gebruiker wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

5.    Bij akkoord van beide kanten zal er een datum ingepland worden voor de overdracht.


13 april 2024

De AVVN komt maandelijks met een interessante nieuwsbrief. Deze maand is onderstaand stukje over "Slakken" te lezen in deze nieuwsbrief:

Slakken in de tuin

 

Niet de meest geliefde tuingast, de slak. Ze kunnen in één nacht je hele zaaibed oppeuzelen. 
De slak is een opruimer en restverwerker. Hij eet oude of dode plantenresten en is daarom nuttig voor het ecosysteem. Maar de slak vindt die knapperige jonge planten een heerlijke snack. En dat is voor ons als tuinder een doorn in het oog. Het lijkt soms alsof er de laatste jaren meer slakken zijn, en dat klopt! Lees dit artikel van Velt over slakken.

Hoe kun je de slak er op een natuurvriendelijke wijze eronder krijgen? Hieronder enkele manieren:

 • Zorg voor een biodiverse tuin. Heb je een vijvertje? Egel- of vogelhuis? Want kikkers, padden, egels en vogels zijn de natuurlijke vijanden van de slak. Lees er meer over op onze pagina over plaagdieren
 • Ga in het donker op slakkenjacht! Op dat moment worden de slakken actief en komen ze uit hun schuilplaats. Je kunt ze verzamelen in een bakje en die in de vriezer stoppen. Dit is waarschijnlijk de meest pijnloze manier.
 • Je kunt ook schuilplaatsen maken (dakpannen/omgekeerde potjes) waar slakken zich verzamelen en ze hier vangen. Ze nestelen zich ook in de aarde onderaan de plant die ze lekker vinden. 
 • Zet potjes met bier in je tuin. De slakken doen zich tegoed aan het bier en verdrinken erin. Let op, dit lokt slakken uit de buurt, dus zet de potjes niet dichtbij je lievelingsplanten. 
 • Het lookglansslakje (klein slakje met glanzend huisje) is je vriend! Die eet slakkeneitjes en kleine naaktslakken. 
 • Heb je zo'n grote plaag dat bovenstaande manieren geen zoden aan de dijk zetten? Gebruik geen slakkenkorrels met metaldehyde of methiocarb! Deze zijn zeer giftig en doden ook de andere dieren in je tuin. Je kunt dan beter kiezen voor de slakkenkorrels van ECOstyle. Die bevatten ijzerfosfaat waardoor de eetlust van de slak stopt. Deze stof is van nature terug te vinden in de bodem en is dus niet schadelijk voor het ecosysteem. 

 


16 april 2024

Er is vandaag naar alle leden een nieuwsbrief verzonden. In deze editie leest u o.a. belangrijke informatie vanuit de gemeente. U kunt hier op de website de nieuwsbrief lezen door onderstaande button aan te klikken:


17 april 2024

Natuurproject Voer de Bij bij

 

Voedselbanken voor bijen
Bij de eerste lentezon komen de bestuivers uit hun winterslaap, ze zijn dan erg hongerig. Vroege bloeiers zoals krokus, wilgenkatjes, paardenbloemen, duizendblad zijn in deze periode enorm belangrijk. Ieder voorjaar openen The Pollinators hun voedselbanken voor bijen. Iedereen kan een voedselbank worden, zolang je maar een beetje tijd wil vrijmaken om gratis zakjes bloemzaad uit te delen aan mede-natuurliefhebbers. Kleine moeite, met een grote impact.

Door samen zoveel mogelijk bloemzaadjes te zaaien zorgen we voor een groter aanbod van voedsel voor de bestuivers, zodat ze beter in staat zijn om te overleven. Dit jaar zijn worden er maar liefst 6000 voedselbanken geopend, het dubbele van vorig jaar. 5000 voedselbanken in Nederland en 1000 in België (Vlaanderen). Vanaf 11 april kun je gratis een zakje inheems bloemzaad halen bij een voedselbank bij jou in de buurt.