Mededelingen 2023

 


15 januari 202319 januari 2023

Gelezen in de nieuwsbrief van januari 2023 van AVVN-Samen Natuurlijk Tuinieren:

 

 • Op 17 en 18 maart 2023 vindt de allereerste editie van De Moestuinbeurs plaats op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd. Het is een jaarlijks terugkerende beurs met diverse standhouders, interactieve workshops, inspirerende masterclasses, een foodfestival en meer. Een mooie start van het moestuinseizoen! Leden van tuinverenigingen die zijn aangesloten bij AVVN krijgen 20% korting op de toegangsprijs. Ga naar demoestuinbeurs.nl en gebruik bij je aanmelding de actiecode AVVN20
 • Tuinvogeltelling volgend weekend: 28, 29 & 30 januari! Pas je vogelkennis uit De Tuinliefhebber toe! Tel op een van deze dagen één keer een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Wil jij weten welke tuinvogels er in Nederland zijn, en hoe je je tuin vogelvriendelijk maakt?

  Doe dan 27 januari mee aan het webinar van IVN Natuureducatie waar ze je voorbereiden op de tuinvogeltelling.

  Ook bieden ze een gratis online cursus aan waar je de meest voorkomende tuinvogels leert herkennen. Veel spot plezier!

 

De hele nieuwsbrief van de AVVN kunt u lezen door onderstaande button aan te klikken:


2 februari 2023

Er is een notulen toegevoegd van de bestuursvergadering van 9 januari 2023.

De volgende vergadering is een bestuurs- en commissievergadering en vindt plaats op maandag 13 februari om 19.30u in de kantine.

Door onderstaande button aan te klikken komt u op de pagina waar de notulen staan vermeld.


13 februari 2023

Nieuws van 't Winkeltje

Heeft u een gasfles nodig?
Buiten de openingstijden van de winkel kunt u bellen met 06-37474814

 

Let op: nieuwe prijs voor een gasfles is 40 euro.


5 maart 2023


8 maart 2023

Bericht vanuit 't Winkeltje

De openingstijd van 't Winkeltje gaat op zaterdag veranderen.

Openingstijd wordt op zaterdag van 10.30u tot 13.30u.

Woensdag blijft de openingstijd hetzelfde van 13u tot 16u.


9 maart 2023

De jaarnota is per post naar alle leden verzonden. U vindt hierbij ook het rooster voor de werkzaterdagen van 2023.

Noteer de data alvast in uw agenda.


11 maart 2023

Er zijn een aantal tuinen in de verkoop gekomen. U kunt meer informatie lezen op de volgende pagina:


17 maart 2023

Morgen wordt er weer gestart met de werkzaterdagen. Meer informatie kunt u lezen op onderstaande links:


23 maart 2023

Gelezen in de nieuwsbrief van AVVN:

Snoeien doet bloeien!

Snoeien in het voorjaar zorgt ervoor dat de plant de sapstroom over minder takken en knoppen hoeft te verdelen. Alle energie gaat naar de overgebleven takken. Op de plek waar je de tak terugsnoeit gaat de plant weer uitlopen. Zo krijg je een uitbundige en compacte bloei. Ook verwijder je nu dode takken of bladeren die in de winter zijn aangetast. Verwijder ook uitgebloeide bloemen, want zij kosten de plant alleen maar meer energie.

Ook vaste planten snoei je flink terug. Onderaan is het frisse groen vaak al op aan het komen en dit krijgt nu meer ruimte en energie om te groeien. Hoe hoger het jonge blad omhoog komt, hoe lastiger het wordt om de oude delen weg te knippen.

 

Vindt u het leuk om de hele nieuwsbrief te lezen? Klik dan op onderstaande button:

24 maart 2023

Gelezen op de website van Vivara

Nestkastje voor vogels

Vogels in de tuin zijn niet alleen gezellig, ze helpen ook om de biodiversiteit in je tuin in balans te brengen. Vogels eten insecten en zorgen voor een natuurlijke balans in je tuin. Last van slakken? Zorg dan voor een verblijfplaats voor de merel, die helpt je van de slakken af. Mezen houden van de eikenprocessierups. En spreeuwen eten emelten (larven van de langpootmug) op. Lees meer over het bestrijden van plaagdieren door middel van het inzetten van natuurlijke vijanden. 
Zorg ervoor de je vóór eind maart het nestkastje in je tuin hebt opgehangen. Dan ben je het broedseizoen voor. Ook kun je takjes en mos verzamelen en in een mandje leggen. Hier kunnen vogels gemakkelijk hun nestmateriaal vinden. 

Bij Vivara werken ze dagelijks aan met het ontwikkelen, produceren en verbeteren van producten voor een diervriendelijke tuin, zodat u een optimale leefomgeving kunt bieden voor tuindieren. 


2 april 2023


2 april 2023

Mededeling vanuit 't Winkeltje:

De prijs voor een gasfles is 35 euro (oude prijs was 40 euro)


5 april 2023 

Nieuw in ’t Winkeltje
Culvita Biologische Aanplantgrond en Kwekerspotgrond. Culvita Aanplantgrond is ontwikkeld voor de aanplant van nieuwe tuinplanten en bomen. Het kan ook worden toegepast bij het verplanten van bestaande beplanting.

Lees de hele uitleg over de aanplantgrond en de prijs van de grond hier:


5 april 2023

Gelezen in de nieuwsbrief van april van AVVN

Filmtip! 

Op 2 maart ging de film Onder het Maaiveld van EMS Films in première! Een fascinerende film over het ondergrondse bodemleven en het belang van een gezonde bodem voor de verduurzaming van de voedselproductie en de strijd tegen klimaatverandering.

De film draait de komende weken nog in enkele bioscopen in Nederland. 

Boekentips!

8 april 2023

Deze filmtip en boekentips zijn te lezen in de laatste nieuwsbrief van de AVVN. De hele nieuwsbrief kunt u lezen door onderstaande button aan te klikken:


8 april 2023


10 april 2023


13 april 2023


16 april 2023


18 april 2023

Beste tuinders,

Het is een spannende tijd, zo op het laatste moment verandert er van alles. De VTV is roerig en in beweging. Allemaal aanmeldingen en ieder met zijn/haar beste bedoelingen. Wij verzoeken jullie vrijdagavond allemaal te komen en jullie stem uit te brengen. Want de VTV: dat zijn wij allemaal!


1 mei 2023

Er is naar alle leden een nieuwsbrief verzonden. U heeft deze ontvangen per mail of per post (indien u geen mail heeft).

Op deze website kunt u de nieuwsbrief nalezen door onderstaande button aan te klikken:


1 mei 2023

Momenteel komen er regelmatig tuinen in de verkoop. Indien er onder de aspirant leden geen koper is, komt de tuin in de vrije verkoop. Door onderstaande button aan te klikken, kunt u de beschikbare tuinen bekijken.


2 mei 2023

Kijktip!

Gelezen in de nieuwsbrief van AVVN-april 2023

Een leuk Youtube kanaal waarin Ini Wennink vanuit haar Franse moestuin bijna wekelijks nieuwe inspirerende tips voor de - beginnende - moestuinliefhebber geeft. 

In haar laatste video vertelt ze wat je in april kan doen. Zo legt ze uit hoe je dahlia's voor kan trekken, hoe je compost kan aanbrengen als mulchlaag. Ook probeert ze verschillende voorzaai-technieken uit en houdt je dan op de hoogte hoe dat uitpakt. Erg gezellig om naar te kijken!


7 mei 2023

Ook deze maand heeft de AVVN weer een nieuwsbrief verzonden naar alle leden met hierin o.a.

 

Schapenwol in de tuin

Momenteel is veel schapenwol in Nederland een ‘afvalproduct’. Dat is natuurlijk eeuwig zonde want schapenwol heeft een aantal hele nuttige eigenschappen. Zeker voor de (moes)tuin!

De voordelen van schapenwol en verschillende toepassingen:  

 • Schapenwol bevat voedingsstoffen zoals stikstof, kalium en zwavel. Het bodemleven zal deze wol langzaam afbreken en deze voedingsstoffen de grond in brengen.
 • Zo’n plak schapenwol kan heel goed als ‘onkruid-onderdrukker’ neergelegd worden. Heb je stukken tuin waar het zevenblad de scepter zwaait, dan kun je dit de kop indrukken met een plak schapenwol. Een natuurlijke vervanger voor plastic anti-worteldoek dus.
 • Je kunt er moestuinplanten in planten. Rol een stuk uit, snijd kruisjes en zet de planten erin. Op die manier droogt de bodem rond je planten minder snel uit én hoef je minder te wieden.

Waar u schapenwol kunt aanschaffen en alle andere onderwerpen van de nieuwsbrief

kunt u lezen door onderstaande button aan te klikken:


20 mei 2021

Beste bezoeker van VTV Wijkeroog, wilt u uw auto alleen in de daarvoor bestemde parkeervakken parkeren? Dit voorkomt problemen bij het uitrijden van andere bezoekers.

Dank u wel.


21 mei 2023


21 mei 2023

Zoekt u iets voor uw tuin, wilt u iets weggeven of te koop aanbieden?

Als u een mail stuurt naar vtvwijkeroog@gmail.com , dan plaatsen we het prikbord op de website.


5 juni 2023

De vereniging heeft een nieuwsbrief van de AVVN voor bestuursleden ontvangen. In deze brief staat belangrijke informatie over het vertrek van directeur Monique Bollen. Verder is er een vacature voor Verenigingsadviseur/jurist.

U kunt de nieuwsbrief lezen door onderstaande button aan te klikken:


8 juni 2023

Naar alle tuinders is vandaag een nieuwsbrief verzonden. U kunt de nieuwsbrief hier op de website ook lezen door op onderstaande button te klikken:


9 juni 2023

Beste tuinders,
Het bestuur is heel blij te kunnen vertellen dat er vanmorgen positief bericht van de gemeente is ontvangen dat de speeltoestellen gemonteerd mogen worden. Zaterdag zullen de toestellen opgehangen en gecheckt worden, zodat alle kinderen zondag tijdens het feest lekker kunnen schommelen. De zaak is hiermee nog niet rond. Eerdaags komt er iemand van de gemeente met een specialist om naar de toestellen te bekijken. Zij weten dan of de toestellen aan de eisen voldoen en zo niet,  of de toestellen veilig genoeg zijn voor een bepaalde periode. 
De gemeente gaat in de tussentijd kijken of, en zo ja in welke vorm de speeltuin daar kan blijven.
Wij zullen ons als vereniging hard maken voor de speeltuin. Binnenkort hebben wij rtv nh en nh nieuws op bezoek. Ook houden wij nauw contact met de organisatie van het project " Samen gezellig in Velsen-Noord". Zodra wij een nieuwe update hebben dan zullen wij deze delen!


14 juni 2023

Mededeling vanuit 't Winkeltje wat betreft rode gasflessen:

Deze mag u alleen dit jaar nog inleveren

bij het winkeltje. Volgend jaar absoluut

NIET meer (zijn al 8 jaar uit de handel).


15 juni 2023

Via een maandelijkse AVVN nieuwsbrief deelt de AVVN groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren. In de nieuwsbrief van juni is o.a. te lezen hoe je kunt nadenken over de bouw en ontwerp van een nieuw tuinhuis, zomerbloeiers en het vertrek van directeur Monique Bollen.

U kunt de hele nieuwsbrief lezen door onderstaande button aan te klikken.


6 juli 2023

 

Beste tuinder,
 
Wat een heftige storm hebben we achter ons. Deze raasde met windsnelheden van wel 145 km over het land en heeft behoorlijk wat schade achtergelaten. In het land, voor zover bekend, helaas 1 dodelijk slachtoffer en enkele gewonden. Ook op en om ons complex heeft Poly flink huisgehouden. De toegang naar het Praathuis en de andere paden, een grote ravage. Omgevallen bomen, afgebroken takken, weggewaaide schuttingen. Gelukkig geen gewonden, dat is het belangrijkste.

 

Heel blij is het bestuur met de diverse tuinders die meteen de handen uit de mouwen hebben gestoken en aan het opruimen zijn geslagen. Onze dank is zeer groot!

 
Indien het even kan, verzoeken wij jullie vriendelijk om een dezer dagen naar jullie tuin te komen om te kijken of er schade is. Wij hopen uiteraard van niet, maar anders kun je dit melden bij Aaron Ton, aaronton5@gmail.com. Op de jaarfactuur is terug te vinden waarvoor en voor welk bedrag u verzekerd bent.
 
Het bestuur heeft inmiddels bij de gemeente melding gemaakt om de takken in en rondom het park weg te laten halen. Aangezien wij niet de enigen zijn die hiermee te maken hebben, is de verwachting dat de gemeente niet direct zal handelen. Wij verzoeken alle tuinders om zelf zoveel mogelijk op te ruimen en takken op het complex af te voeren. Lukt het u niet om takken zelf af te voeren, dan mogen deze neergelegd worden op het stukje groen naast het gasflessenhok.
 
Voor nu wensen wij de tuinders die schade hebben veel sterkte met de afwikkeling hiervan. 
 
Met vriendelijke groet,
Bestuur VTV Wijkeroog

 


7 juli 2023

 

Beste tuinder,In navolging van ons bericht van gisteren, willen wij u een wijziging doorgeven.Wij hebben begrepen dat Aaron de komende weken van een vakantie gaat genieten.Daarom hebben wij contact opgenomen met Zicht verzekeringen hoe nu verder te handelen.Indien u schade heeft, kunt u dit zelf rechtstreeks met Zicht afhandelen.U kunt hen contacten via mail schade.brand@zichtadviseurs.nl

Vermeld hierbij de volgende gegevens:

 

Relatienummer 294087Uw tuinnummer en uw eigen naw gegevens.Verder de naw gegevens van de VTV:Wijkermeerweg 51951 AH Velsen NoordPostbus 291950 AA Velsen NoordWij hopen dat het voor jullie meevalt.Met vriendelijke groet,Bestuur VTV Wijkeroog


7 juli 2023

De tuinkeuring van juni 2023 is weer geweest. U kunt de uitslag hier op de website lezen door onderstaande button aan te klikken:


Zondag 9 juli 2023

Beste tuinders, 

Zoals u heeft kunnen zien is park Wijkeroog afgezet middels hekken. Er is een noodverordening afgegeven, het park mag niet betreden worden.Het bestuur heeft contact gehad met de gemeente wat dit voor ons complex betekent. Wij mogen via de hoofdingang en de ingang bij de speeltuin het complex op. Wel is het belangrijk om alert te zijn op loshangende takken op en rondom het complex en zeker ook op de tuinen.Zondagmiddag wordt opnieuw slecht weer verwacht/afgegeven. In onze regio wordt onweer en windstoten verwacht. Parken, duinen, bossen mogen niet betreden worden en geadviseerd wordt om uit de buurt van bomen te blijven. Uiteraard kunnen wij onze tuinders niet verbieden weg te blijven van hun tuin of ons complex.Wel nemen wij deze waarschuwingen serieus en staat de veiligheid voorop. Wij adviseren iedereen alert te zijn op loshangende takken.Tevens heeft het bestuur voor deze zondagmiddag de kantinecommissie geadviseerd om uit veiligheidsoverwegingen de kantine niet te openen. Het beheer heeft hier gevolg aan gegeven.


Met vriendelijke groet,
Bestuur VTV Wijkeroog


23 juli 2023

Deze maand gelezen in de nieuwsbrief van de AVVN:

Wespen in de tuin

 

Soorten wespen

In de zomer gaan wespen op zoek naar voedsel voor hun nest. Hierdoor krijgen wij tuinders wat meer last van ze. Wespen kunnen erg opdringerig zijn in hun jacht naar voedsel. Echter gaat niet elke wespensoort achter je limonade aan. Solitaire wespen zijn carnivoren en zullen voornamelijk andere insecten eten. Zonde dus om deze wesp uit je tuin te weren!

Nuttig

Naast hun ongediertebestrijding zijn wespen ook om andere redenen heel nuttig voor de tuin! Ze bestuiven je gewassen en zijn een belangrijke voedselbron voor andere dieren, denk aan de gierzwaluw, vliegenvanger en de wespendief.

Natuurlijke bestrijding

Als je ze dan toch wil weren, denk dan aan natuurvriendelijke manieren en gebruik geen gif!

 • Geur: Onderzoek heeft uitgewezen dat verschillende geuren heel effectief zijn in het weg houden van wespen. Geuren die o.a. goed werken zijn: citroengras, azijn, kruidnagel, geranium, rozemarijn, lavendel en munt. 
 • Glinstering: Wespen houden niet van glinsterende dingen. Je kan een spiegel, iets bekleed met aluminiumfolie, een cd of waterzak ophangen.
 • Ga voor meer tips naar onze website.

31 juli 2023


6 augustus 2023

 

Beste tuinder,

Wat wordt er hard gewerkt zeg. Gisteren en ook vandaag wordt er flink geploeterd om het terrein weer op orde te krijgen. Ook morgen en de komende dagen gaan ze weer verder. Wil je helpen? GRAAG. Alle hulp is welkom! Ook hier geldt: De vereniging, dat zijn we allemaal!


7 augustus 2023

De tuinkeuring van juli is geweest. U kunt de uitslag lezen op de borden en hier op de website door onderstaande link aan te klikken:


9 augustus 2023

Er wordt deze week nog hard gewerkt door de tuinders. Het terrein knapt erg op!

Hier een mooie voor en na foto:


1 september 2023

Boekentip!

Handboek voor bijenfans

 

De bij is een absolute kampioen! Niets of niemand brengt zo veel leven, kleur en smaak in de wereld als deze kleine krachtpatser. En dan hebben we het echt niet alleen over die pot met heerlijke honing. Door zijn bijzondere samenwerking met de bloemen vormt de bij een onmisbare schakel in al wat leeft. Dit boek neemt je mee in de fascinerende wereld van de bij. Lees het en word ook bijenfan!

Auteur: Gerard Sonnemans 
Uitgeverij Menuet/ €27.95

 


5 september 2023

Bericht vanuit 't Winkeltje: 

We hebben nu ook in 't Winkeltje een pinapparaat. Dit betekent dus dat u vanaf dit moment ook uw aankoop per pin kunt betalen.


11 september 2023

We hebben een mail gekregen van VTV Westerhout:

 

Beste medetuinders,Zoals jullie wellicht weten is het huurcontract van volkstuinvereniging Westerhout (Zeestraat Beverwijk) opgezegd. Dit is ons laatste jaar. Wij zijn dan ook druk bezig om het hele complex schoon en leeg op te leveren.Er zijn 2 tuinders die nog een tuinhuisje/blokhut hebben, waar ze een nieuwe eigenaar voor zoeken.Wellicht zijn er onder jullie nog tuinders die iets dergelijks kunnen gebruiken.Het betreft:• Een tuinhuisje/blokhut van ongeveer 3 bij 2 meterVraagprijs € 200,--Te bevragen bij Theo: telefoon 06 57440629Email: thzonneveld52@gmail.com• Een tuinhuis/blokhut van 3 bij 2 meterGratis af te halen, wel zelf afbrekenTe bevragen bij Petra: telefoon 06 82356594En er zijn heel veel tegels gratis af te halen.Grote 40/60 grindtegels, maar ook 30/30 stoeptegels.Hiervoor kun je contact opnemen metNelleke: 06 33881585Of via emal: vtvwesterhout@live.nlMet vriendelijke groet,Nelleke Mak (secretaris VTV Westerhout)


12 september 2023

 

Injectie van een half miljoen voor Velsen-noord.

Aan ideeën in Velsen-Noord geen tekort, en inmiddels aan geld ook niet meer. Met de actie Samen Gezellig Velsen-Noord mogen inwoners nu stemmen op hun voorgestelde verbeteringen. Een kunstwerk, veiliger parkeren, tuinen opknappen of een duo-fiets voor de gemeenschap? Er zijn 37 ideeën waarop gestemd kan worden.

Welk idee wilt u uitgevoerd zien worden voor een leuker en gezelliger Velsen-Noord? Ook VTV Wijkeroog maakt kans op geld voor het opknappen van de Jeu de boulesbaan of de speeltuin.

Stem op uw favoriete idee vóór 22 september! U mag 1x stemmen.

Samen gezellig in Velsen-Noord.

 

Opknappen van Jeu de boulesbaan bij VTV Wijkeroog, stem idee nr. 24

Opknappen van de speeltuin bij VTV Wijkeroog, stem idee nr. 32 

 

U kunt uw stem uitbrengen door onderstaande link aan te klikken. U wordt dan doorverwezen naar de juiste pagina van Samenspel Velsen.


20 september 2023

Beste tuinders,

 

As zaterdag is het zover, het nazomerfeest gaat van start. En hoewel de voorspellingen wat minder zijn zullen wij er voor zorgen dat jullie zo veel mogelijk droog staan. Jullie kunnen je nog opgeven voor de rommelmarkt. Let er op dat de parkeerplaats bij de kantine uiterlijk vrijdag 15.00 uur leeg is .

Wat kunnen jullie verwachten?

Een snackstraat met allerlei lekkernijen zoals:KibbelingHaringBroodje bal, hamburger, kroket en frikandelSoep

Een DJ

De paragnost

En voor de kleine tuinders onder ons is er een speurtocht.

We starten om 13 uur!


10 oktober 2023

Beste tuinders, afgelopen weekend is er naar alle leden weer een nieuwsbrief verzonden. Deze nieuwsbrief kunt u ook hier op de website lezen door onderstaande button aan te klikken.

In het Praathuis ligt ook altijd de nieuwsbrief ter inzage.


10 november 2023

Gelezen in de laatste nieuwsbrief van de AVVN

Schapenwol gebruiken in de moestuin

Momenteel is veel schapenwol in Nederland een ‘afvalproduct’. Dat is natuurlijk eeuwig zonde want schapenwol heeft een aantal hele nuttige eigenschappen. Zeker voor de (moes)tuin!

De voordelen van schapenwol en verschillende toepassingen:  

 • Schapenwol bevat voedingsstoffen zoals stikstof, kalium en zwavel. Het bodemleven zal deze wol langzaam afbreken en deze voedingsstoffen de grond in brengen. 
 • Je kunt er moestuinplanten in planten. Rol een stuk uit, snijd kruisjes en zet de planten erin. Op die manier droogt de bodem rond je planten minder snel uit én hoef je minder te wieden. 
 • Doek van schapenwol kan heel goed als ‘onkruid-onderdrukker’ neergelegd worden. Heb je stukken tuin waar het zevenblad de scepter zwaait, dan kun je dit de kop indrukken met een plak schapenwol. Een natuurlijke vervanger voor plastic anti-worteldoek dus. 

Te bestellen vanaf 3 m2 bij Bio-Kultura. Voor meer informatie en bestellen ga je naar hun website.

 

U kunt de hele nieuwsbrief lezen (met informatie over herfstbladeren, coloradokever en wateroverlast) door onderstaande button aan te klikken:


11 november 2023

 

VTV Wijkeroog kreeg onderstaande mail van de handhaving Velsen:

Goedendag beheerders,

Wij, handhaving Velsen, treden graag met u in contact over het volgende. Wij zien steeds vaker aanhangers en recreatievoertuigen zoals campers of caravans langer dan toegestaan gestald staan bij de parkeerplaatsen van de tuinen. Ons verzoek is of u uw leden kunt aangeven hier oplettend op te zijn. In de nabije toekomst gaan wij hier strenger op handhaven. De regelgeving geeft aan dat het maar voor drie dagen achter elkaar is toegestaan waarop het object één gehele dag uit de gemeente moet zijn. Bij toch aantreffen kan er gekozen worden voor het opleggen van een boete of uiterlijk het wegslepen van betrokken object. Voor vragen kunt u mailen naar ewoltheus@velsen.nl

 


12 december 2023

Naar alle leden is een nieuwsbrief verzonden met hierin o.a. de onderwerpen: een nieuw bestuurslid en activiteiten in december en januari.

U kunt de nieuwsbrief hier op de website lezen door onderstaande button aan te klikken:


21 december 2023

Beste tuinders,

 

Het tuinseizoen is ten einde, maar wilt u ervoor zorgen dat de tuin dan ook daadwerkelijk winterklaar is?

Dit houdt in: geen rondslingerend speelgoed, parasols, geen vuilniszakken met vuil, geen opslag van fietsen en ook geen rommel achter het tuinhuis.

Houd het netjes, ook tijdens de wintermaanden. We zijn een tuinvereniging die er netjes uit kan zien. Laten we daar samen zorg voor dragen.

 

Met vriendelijke groet,

Godfried Valk

Bestuur/Tuinkeuring Commissie